Puasa Mengajar Erti Kesabaran

Posted: August 1, 2012 in Religion

Puasa ialah Rukun Islam ketiga bagi umat Islam. Puasa adalah wajib bagi semua umat Islam yg cukup syaratnya seperti akil baligh, berkemampuan (tidak uzur syar’ie), tidak gila dan merdeka.

Puasa di zaman millenium banyak perubahannya kerana bukan sahaja perlu menahan lapar dan dahaga tetapi umat Islam juga wajib menahan diri dari nafsu, amarah, keinginan yang melampau dan pelbagai lagi aspek rohani dan jasmani yang mendidik menjadi umat Islam yang taat pada tuhanNya.

Dalam menjalankan ibadah puasa, sering kita terlupa bahawa ada kalangan saudara seislam kita yang lebih tidak bernasib baik dari kita sendiri. Jika kita fikir diri kita sudah cukup susah kerana saban hari berbuka dengan nasi putih dan telur goreng, ada lagi saudara yang hanya mampu berbuka dengan meneguk air paip kerana kedaifan hidup mereka.

Di Malaysia, rahmat dan kurnia Allah S.W.T amatlah melimpah ruah dan bahana bencana alam juga amat jarang menimpa. Wajiblah kita rakyat Malaysia beringat akan kesengsaraan saudara-saudara kita yg berpuasa dalam pelbagai cabaran dan dugaan seperti perperangan di Palestin dan Syria, kebuluran di Afrika yang tidak sama sekali dapat mereka rasai seperti apa yang kita dapati di sini.

Allah amat menyukai hambanya yang menginfakkan hartanya ke jalan yang benar. Dan Allah akan membalas kebaikan dengan pahala yang berganda nilainya.

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

Advertisements

I just hang up from a chat with my good childhood best friend.

She just married with her chosen one. Luckily at the age of 24, two of my childhood best friends meet their life partner. I always pray for their happiness. Upcoming December, another childhood best friend will getting engage and next year is her turn to join the other two mrs. wifey.

Four of us never thought and discuss who will get married first. We pass our childhood, teenage and now grown up to become an adult. Among the four, only I left with the single status. Is not that i don’t believe in love before marriage but i did actually.duh.

The same question always asked by my best friends, when will you going to see someone? Let join the mrs. wifey group! I always denying the fact that a there’s a little feeling in my heart saying that I also want to be like them. Just that God hasn’t send the right person for me yet.

Dear Girlfriends,

I do want to join you guys, but the fact is i don’t know how and when. Marriage is not an easy and simple things to do. Since our childhood life, among four of us it always be me who left behind when it comes to love story. Please be patient. I don’t take serious on every question you guys asked before. I also waiting for the man who can crush my heart with full of P.A.S.S.I.O.N

Nikmatnya cinta selepas nikah..saye terpanggil nak mencoret mengenai pengalama Dena Bahrin (one of famous blogger). Orangnye kecil n comel, umur baru 20 tahun. Tapi, Allah kurniakan dia jodoh yang cepat dan saye doakan kebahagian Dena dan suami berpanjangan.

Kisah cinta Dena yang mungkin menjadi idaman ramai gadis kat luar sane mmg sangat sweet.Sweet mcm tuan punye badan.hehe

A proposal from rarely meet person!!!Keberanian dan sikap bersungguh Ariff membuahkan hasil bila Dena setuju jugak akhirnya..Alhamdulillah..Even, at the first place, Dena ni sangatlah menolak untuk disatukan dengan Ariff.

Kalau tengok video engagement n wedding diorang kat utube Dena mesti korang pun akan cakap bende yang same…SWEEETT nyeee..hahaha

For those who love to know more about them, you guys can check out at:

Dena Bahrin blog: http://denakamarulbahrin.blogspot.com/

Dena Bahrin You Tube: http://www.youtube.com/user/TheMissdena

Tahniah sekali lagi.Even you are the ordinary girl, but your life become extraordinary because God send you someone to fulfill your life here and after.

Credit to Dena Bahrin blog

Bahagia dalam Duka

Posted: July 7, 2012 in Life story

Assalamualaikum,

Setiap insan inginkan kebahagiaan yg berpanjangan..Tidak ada seorang makhluk bergelar insan yang mahukan duka berpanjangan..Jadi, bagi setiap teruna dan dara yang sedang mencari cinta atau dilamun cinta, janganlah sesekali meletakkan cinta manusia sebagai segala-galanya kerana kelak takut cinta tak kesampaian, badan merana, jiwa terseksa.

Jika cinta yang diidamkan tidak kesampaian, apa perkara yang perlu dilakukan?

Pertama: Pujuk hati dengan banyak mengadu pada Allah S.W.T.Kerana Dia lah yang menetukan jodoh seseorang.

Kedua: Jangan pernah putus asa dalam mencari kebahagian.Selitkan doa untuk dipermudahkan jodoh setiap kali dalam solat.

Ketiga: Sayangilah orang disekeliling kerana jika kita sayang pada orang, Insyallah akan dibalas pula dengan sayang orang pada kita.

Keempat: Jangan sesekali mendoakan orang yang dicintai berpaling arah dari kekasih hatinya kerana, menyintai seseorang dalam diam adalah seribu kali lebih baik dari mezahirkannya.

Kelima: Senyumlah dalam apa jua keadaan kerana senyum dapat mengubati luka hati dan menarik perhatian orang pada diri kita.

Kebahagaian milik semua makhluk tuhan.Berdoa tanpa putus semoga satu hari Allah bukakan ruang untuk kita mengecapi bahagia yang diidamkan.

Tahniah sekali lagi untuk Irma Hasmie dan Redza Syah Azmeer. Dalam mereka ni bahagia meniti hari-hari selepas perkahwinan, ada lagi cerita-cerita tak best yang cuba dikorek oleh orang sekililing.

Menurut sumber, suami Irma Hasmie pernah mendirikan rumah tangga, ini bermakna Irma Hasmie adalah perkahwinan kali keduanya. Perkahwinan pertama Redza terputus disebabkan jodoh yang tidak panjang.

Apa la masalahnya, kalau Redza Syah Azmeer ni pernah kahwin sekalipun. Saya pasti yang Irma Hasmie dah terlebih awal mengetahui tentang hal ni dari Redza sendiri ataupun dari keluarga mereka kan.

Dari maklumat yg diterima, bekas isteri kepada Redza pun dah ada kehidupan baru.Jadi x de hal la kalau Redza nak kahwin lagi..Jodoh Allah S.W.T yang tentukan. Mungkin perkahwinan pertama x menjadi sbb bukanlah jodoh antara Redza dan bekas isteri dan Allah S.W.T pertemukan dia dengan Irma Hasmie di Mekkah sehingga membawa perkenalan tu kepada hari bahagia mereka.

Nasihat kepada orang-orang sekeliling sudah-sudah la mencari gosip..Jangan dikaitkan Irma Hasmie dengan kehidupan lamanya kerana dia telah lama berubah..Bagi Redza pula, x perlulah kita mencari siapa gerangan wanita yang terlebih dahulu menjadi suri dalam hidupnya sebelum Irma Hasmie.

Sebagai sahabat dan penyokong dari jauh, marilah kita semua doakan kebahagiaan mereka sampai syurga. Lagi-lagi da dekat bulan Ramadhan ni, berlatih la kurangkan gosip.Boleh hindar diri dari dosa:)

Tips Menjadi Seorang Pemaaf

Posted: July 6, 2012 in Religion

Selalu kite dengar orang cakap, perkara yg sudah tu sudah lah..Lupekan kesalahan orang pada kita..Persoalan kat sini, mampu ke kita nak betul-betul maafkan seseorang dengan ikhlasnya??

Saya selalu terfikirkan perkara ni.Sejak umur da makin matang ni kadang2 hati tu cepat terusik dengan gurauan orang sekiling. Yang peliknya masa zaman remaja-remaji dulu bila bergurau x pernah pulak ambil hati..Why now?

Mungkin dah jadi lebih feminine tu yang hati cepat jer luluh ek?Betul kot..hehehe

Ni tips dari Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah:

1. Ucapkan “Innalillahi Wainnalihi Raji’un”
2. Berdoa: Ya Allah Ya Tuhanku, aku redha dengan musibah yang telah Kau turunkan
2. Berdoa: Ya Allah Ya Tuhanku, (mintalah apa sahaja yang di ingini) cth: Aku telah kehilangan anak, maka Kau gantilah dengan yang lebih baik.

Semoga hati-hati kita lebih tenang selepas ni..Amin:)

Memori di Bulan Ramadhan

Posted: July 5, 2012 in Life story

Bile teringat bulan puasa mesti macam-macam memori yang bermain kt ingatan kite kan..Of course, it’s happen to me..Ok, today I wanna recall each sweet memories that i went through for past 20 years..Yang mane saye igt la..hehehe

Early 1990 to 1999

Hahaha..lame gile nak recall balik..ape yg saye igt bulan puase dlm terms ni memang x penah penuh sbb biase la little kid can’t bear the hunger..rase rugi sgt.In 1999, my age is 11 years old and that was the last year i supposed to have full month of ramadhan (x dtg haid lagi..huhu) rugi la rasenyer..

One thing that i always do during this terms is that curik-curik makan kuih raya yang my mom made. gile lapar, haish korang-korang jgn buat taw..x baik..dose taw..i seriously regret what had i done in this terms:(

The Early Millenium Era (2000-2002)

Tahun 2000, i become grown up girl.hehee..so mmg x dpt puase penuh la..tp mase 1 ramadhan which in 2000 yg i kene 1st time period punye la malu nk bgtaw my family..smp snggup ikut maksu pegi masjid nk solat terawikh. there’s oneday my sis ask..’sape yg period’ and i kept silent..malu sgt..padahal most of my siblings tu gigirl sumenyer..pelik sungguh perangai.

2001 -2002 i live in hostel which i learn to fasting without my parents.time ni mmg seronok sgt sbb yelah bile dgn kawan2 merase la independentnye.. pagi2 bgn nk sahur kene mandi awl2..sejuk gile..pegi DM (Dewan Makan) beratur pnjg2 amik makanan..tp selalunye time sahur x ramai org nk trn..sweet taw zaman ddk hostel..tp merase due tahun je la sbb form 3 (2003) i cabut blk rumah..hahahah

2003-2005

Bile da blk rumah, sekolah dekat rumah dah x byk yg bezenye because living with family sumenye mak yg tolong siapkan..mcm tu la waktu sahur n berbuke..tp seingat saye la kan, mase zaman 2003 ni ade byk sgt tv buat program pagi2 pasal bln puase..best kot..mostly mcm dedication, game show..seronok layan tv la sebenarnye..hehe..

2006-2009

Ini yg paling best because terms bln Ramadhan time ni saye da pon smbg diploma. I studied far away from home dekat utara nun..Jadi nak balik pun kurang la..the first 3 years ddk hostel lagi..yg best makan sahur kene beli awal dlm pkl 9 mlm sbb pagi2 tu mmg mak cik cafe x bukak kedai la..nk save punye pasal makan la nasi putih + telur goreng..owh memori terindah sungguh la..hhehehe…the last year of my diploma da dpt ddk luar..menyewa dgn kawan2..time ni mcm bebas sikit la..housemate siap bwk dapur..jd senang la nk msk..one of my housemate ni x kurang rajinnye masak.so kdg2 dia mask sahur..klo x pon ikut jiran sebelah pergi makan..ehehe..jiran sebelah kami baik n bole tahan ensemm plak tu..kakakaka..

2010

This is the only year yg saye dah pun bekerja..rasenye bekerja waktu bulan ramadhan is not a big deal for me because saye kerje office..siap dapat blk awal..company buat special schedule for the muslim. yg bestnye, because i’m working in the entertainment industry, so i get to involved in many events. bile da de event, mesti la ade celebrities. owh, waktu ni mmg gile glamour sket.. batak jugak la tgk artist2 ni..tapi because of this la i made my decision to fired my self from working and continue studying…hahahaa..chop..chop..i met Shahir AF8 exclusively behind the stage before final AF8 diorg..jatuh hati sekejap…hahahaaa..